Hälsa

Hälsan är något som det fokuseras mycket på idag. Det finns fler olika dieter än någonsin och ”fitnessvärlden” är större än någonsin tidigare.

Självklart är en god hälsa något av ett måste för att ha en bra livskvalité, men ibland kan strävan efter god hälsa bli överdriven och ohälsosam, till exempel med svältdieter eller extrem träning. Alla vet egentligen att de måste tänka på hälsan och de flesta som har koll på hur det BÖR leva för att må bra. Till exempel de flesta rökare vet att de borde sluta för att må bättre. Och de som aldrig rör sig vet att de borde börja ta promenader eller träna för hjärtats skull osv. Men dels är det motivation som tryter, tidsbrist eller så blir människor helt enkelt förvirrade när det ges tips och olika nya idéer till höger och vänster. Vad ska man tro på? Ännu svårare blir det ju när alla nya vetenskaper motsätter sig varandra. Då blir resultatet att man helt enkelt skiter i allt för det är för förvirrande.

Dessutom har de allra flesta människor svårt för förändringar. Vi gillar det bekväma som vi känner oss trygga i. Därför tar det emot något enormt att göra stora förändringar, det blir jobbigt, läskigt och skrämmande. Därför funkar mottot ”lagom är bäst” för de allra flesta. Det behövs inga drastiska metoder för att uppnå god hälsa. Det ska vara förändringar som känns hållbara och kan fungera på lång sikt.

Att göra livsstilsförändringar som gynnar hälsan är oftast jobbigast i början, innan man vant sig vid detta nya beteende. Och innan man känner av fördelarna. Det kan ta ett tag, olika hur länge beroende på vad man förändrar. Men innan man märker av fördelarna kan det tyckas jobbigt, tungt och framförallt onödigt att kämpa på, men belöningen är i de allra flesta fall värt det. Under den tuffa tiden (behöver såklart inte vara så tufft, beror ju på vilka förändringar du genomför) kan det vara bra att ha en pepp-kompis. Någon som vet om ditt mål och vad du ska göra, och kanske gör det med dig. Det underlättar alltid och kan nästan tvinga dig att fortsätta och att hålla ditt löfte.

De flesta nya hälsorön ska tas med en nypa salt. Det påstås saker hela tiden, ena dagen är kaffe en dödssynd, andra dagen är det salt som gör dig fet och sen ska man visst undvika frukt med. De bästa tipsen är faktiskt de som funnits en lång tid. Rör på dig med måtta och ät allt – men i lagom mängd. Sen är det såklart inte bra för hälsan med rökning, för mycket alkohol, för mycket socker och liknande. Men hälsa är inte bara en välmående kropp. Hälsa innebär att även själen mår bra. Man är inte vid god hälsa bara för att alla blodvärden, blodtryck och andra undersökningar visar toppresultat. För hälsan handlar även om livskvalité, hur man mår mentalt. En människas kropp kan må jättebra men hjärnan vara deprimerad, då är man inte vid god hälsa. Det gäller att hitta en balans.

Att äta en stor påse godis en fredagskväll är kanske inte optimalt för din kropps hälsa, men däremot för välbefinnandet vilket leder till en större känsla av tillfredsställelse. Ibland är det värt det. Man måste unna sig för att kunna må bra. Livet ska inte vara strikt och extremt åt något håll. Man ska njuta av livet och må bra i både kropp och knopp, DET är god hälsa!

4 enkla steg till en bättre hälsa

Därför går du inte ner i vikt!

Fördelarna med kaffe

Mat och sex

Elektroniska cigaretter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *