Matlagning – enkelt är bäst

Att laga mat är något vi gör tusentals gånger i våra liv. Vissa tycker det är superkul och ser det som en hobby, medan andra ser det som något nödvändigt ont. Man lagar mat ensam, tillsammans med andra, lyxig mat, enkel vardagsmat, halvfabrikat, egengjort från grunden etc. Oavsett hur eller under vilka omständigheter du lagar mat så är en sak säker: mat måste lagas och ätas! Det kommer vi inte ifrån som människor.

Men däremot kan det vara svårt att få inspiration till matlagning. Med tanke på hur många gånger vi ska laga mat varje månad, eller åtminstone äta mat, så är det svårt att få till variation. De flesta får sina paradrätter och favoritmåltider som de varierar mellan. Och de allra flesta är nöjda med det. Om man har maträtter man gillar och som man inte tröttnat på än, varför då ändra ett vinnande koncept? Svårare blir det dock när matlagningen ska anpassas. Det vill säga att det är fler människor som ska äta och helst ska alla bli nöjda. Det är då det blir svårt att veta hur man ska göra. Kanske om man är en familj med flera barn (kan vara riktigt kräsna de små liven) eller om man ska ha vänner över på middag.

Vad ska man då satsa på för att alla ska bli nöjda? Det går såklart inte. Men oftast är faktiskt det enkla bäst. Gör det inte för svårt för dig. Många vill briljera i köket och experimentera sig fram med nya kryddor och livsmedel, kanske inte nödvändigtvis för de tycker det är jättekul utan mer för att man tror sig förväntas laga väldigt avancerad och ny, spännande mat. Det ses nästan som tråkigt med köttbullar eller spagetti med köttfärssås.  För att inte tala om halvfabrikat, det är ju nästan en dödssynd!

Men så ska det inte behöva vara. Ofta är de enkla maträtterna, med relativt milda smaker och vanliga livsmedel det allra bästa. Det som är störst chans att alla tycker är gott. Man behöver inte vara en mästerkock som går wild and crazy i köket varje kväll. Det är okej att ”fuska” med färdiga kryddbaser eller färdig pizzadeg. Matlagning har blivit så uppstressat och så stort, lite av en innegrej att vara duktig i köket och komma på nya recept osv.

Långt ifrån alla människor vill tillbringa mycket tid i köket. Idag lever många så stressade liv med lite fritid och att då spendera mycket av sin värdefulla tid i köket är inte något för alla. Då ska man självklart laga enkla, men goda, maträtter utan minsta dåligt samvete. Maten ska ge bränsle och njutning, om du får det av enkla rätter som går snabbt att laga så varför inte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *