5 tips för dejting

Att dejta är inte en dröm för alla. Långt därifrån. Filmer visar ofta en romantiserad bild av perfekta, romantiska drömdejter där allt går som smort. Eller tvärtom med katastrofdejter, och det kan väl vara närmare verkligheten för vissa.

Det är inte så enkelt och lätt att lära känna en ny människa i vuxen ålder, det är nervöst och lite pressande. Man vill ju gärna visa sin bästa och snyggaste sida och anstränger sig gärna lite extra inför och under en dejt. Alla dejter har sin egen historia till hur de uppkom, kanske var det nätflörten som ledde till en verklig dejt? Eller personen du träffade ute förra helgen och vill lära känna mer? Eller kanske bästa vännens kusin som du blivit ihop parad med? I vilket fall som helst så finns det vissa tips som kanske kan underlätta:

  1. Var bekväm! Viktigt. Ha inte på dig något du känner dig superobekväm och främmande i. Att sitta och dra i kläder och skruva på sig ger ett nervöst intryck och känns bara jobbigt för dig själv. Dessutom lägger du mycket fokus och tankeenergi på detta istället för ditt sällskap. Välj gärna en aktivitet som du trivs med och kan slappna av någorlunda i. Om du till exempel lider av extrem höjdskräck kanske ni inte ska åka upp i utkikstornet, risken är att du inte är ett vidare bra konversationssällskap då.
  2. Chilla! Försök se logiskt på vad det är; du ska träffa en människa som verkar trevlig och umgås någon timme. Vad gör det om hundra år ifall det inte kändes bra? Du ”slösar” bara några timmar av ditt liv. Den andra personen är säkert lika nervös och nojig som dig dessutom så försök bara se det för vad det är, en rolig grej som INTE är på liv och död.
  3. Om det är första dejten och du är osäker på hur personen ifråga är, boka då för guds skull inte in en heldagsdejt. Ta något som är tidsbegränsat, till exempel en fika, bio eller promenad. OM det sedan skulle visa sig vara jättetrevligt så kan ni alltid fortsätta, men du har i alla fall en utväg att gå när ni fikat klart om du vill fly. Sen vet säkert alla att man ska ses på offentlig plats om det är första gången med en främling, men det tåls att sägas igen.
  4. Prata inte bara om dig själv. Åh, största misstaget som alltför många gör! Alla vill prata om sig själva och älskar när den andra personen är intresserad och nyfiken. Då känner man sig viktig. Försök hitta en balans, prata lite – sen lyssna. Följdfrågor är bra också och ett tecken på att du lyssnar uppmärksamt.
  5. Overdressa inte. Så himla pinsamt att komma FÖR fin till en dejt. Som att du verkligen, verkligen ansträngt dig hela eftermiddagen. Nä, försök ha en fin men rätt vardaglig outfit (detta tips beror såklart på vad ni ska göra, ska ni på en bal eller finmiddag bör man givetvis vara lite extra fixad).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *