Låna pengar

En gång i tiden var man utelämnad till sig själv, eller familj/vänner, för att kunna ha råd att köpa saker. Du var tvungen att stå för kostnaden själv och kunde du inte betala så var det bara att acceptera att du inte får handla eller resa eller vad det nu kunnat handla om.

Sedan kom bankerna och deras lånmöjligheter. Allt med en ränta såklart. Och det ställs ganska höga krav för att du ska kunna få ett banklån, du måste ha inkomst, du måste ha någon form av trygghet, du får inte ha några betalningsanmärkningar och så vidare.

Men idag har det kommit en uppsjö av olika företag som erbjuder olika sorters lån, nedan följer några vanliga och en kort förklaring, för att reda ut dessa olika begrepp.
Ferratum
Mikrolån: lån under en kortare tid, oftast upp till 90 dagar. Detta registreras inte hos kreditupplysningen så ingen behöver få veta att du tagit lån.

Privatlån: ofta en större summa som betalas av under flera år, tillexempel vid köp av hus eller bilköp. Krävs en större granskning, en plan och ett godkännande för att få genomföra detta.

Smslån: Lån som tas genom mobiltelefonen och förs över till kontot direkt. Dock väldigt icke-lönsamt med höga räntor. Bör vara på din vakt kring detta.

Studentlån: Nästan alla som studerar får ta detta för att ta sig igenom den knapra studietiden. I de flesta fall via CSN som ändå har schyssta avbetalningsplaner.

Den senaste trenden, som många använder sig av idag, är ju dessa sms-lån och snabba lån där pengarna är på kontot inom någon timme. Det ger såklart en större frihet och mer möjligheter, man är inte längre begränsad i sina val vad man vill köpa och vad man vill göra. Så gott som alla blir beviljade dessa lån och det är inte en stor process. Och självklart är det bra att möjligheten finns för alla att kunna ta lån för att genomföra en stor dröm eller något man verkligen, verkligen vill. Men det är en baksida med och det är när man inte kan hantera denna möjlighet. När man inte ser pengarnas värde, tänker på konsekvenserna av ett lån och funderar en extra gång.

Så, summan av kardemumman: Öka dina möjligheter och använd dig av lån om du verkligen vill och behöver det, men se till att tänka efter innan, ha någon slags plan för hur och när du ska betala tillbaka och var framförallt säker på att du kommer KUNNA betala tillbaka. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *