Vinterdäcksäsongen närmar sig

Om mindre än tre veckor är det tillåtet att börja med vinterdäcken på ditt fordon. Enligt lagen är det ett måste med vinterdäck under perioden 1:a december till 31:a mars, men det är tillåtet att ha dem från 1:a oktober till 15:e april, om det råder vinterväglag.

Om du inte följer denna lag kan du bli bötfälld och är även en fara i trafiken, både för dig och andra.

Därför är vinterdäck viktiga

Inte alla förare förstår hur viktigt det är att ha rätt däck på sin bil. Att inte ha vinterdäck då det råder vinterväglag är livsfarligt. Vitsen med vinterdäck är att de är tillverkade i en annan sorts gummiblandning än sommardäck och de ska klara kyla och låga temperaturer bra utan att bli stela och förlora sin greppförmåga.
Vissa vinterdäck har dubbar, så kallade dubbdäck, vilka ger bättre grepp på is och hala underlag. Något som kan göra skillnad på liv och död då man är ute på vägarna vid halka.

Till vinterväglag räknas inte bara blixthalka utan även när det är snöigt, slaskigt och moddigt. Alla dessa underlag påverkar däckens greppförmåga och förmåga att ta kurvor och föra bilen framåt på ett säkert sätt.

Vad gäller för regler och kriterier kring vinterdäck?

Långt ifrån alla med körkort har koll på alla regler och kriterier som gäller angående däckbytet. Vad ska man tänka på? Var och hur ska man förvara sommardäcken? Vad räknas som vinterdäck? Vad måste de ha för mönsterdjup? Det är inga självklara frågor. Istället för att bara strunta i det och tänka ”äh, jag sätter bara på däcken som jag tror det ska vara och tutar och kör” så kan det vara en mycket klok idé att vänta sig till någon med kunskap för att få råd och hjälp. Om du inte följer de regler och rekommendationer som finns så finns det risk för både böter och betydligt värre konsekvenser än så.

denna sida finns svar på dina frågor, information och tips kring allt som har med däck att göra. Att vara i trafiken innebär ett ansvar och det är inte bara dig själv du ska tänka på utan även medtrafikanter, så har du några som helst undringar hör av dig till www.bildelarochmer.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *