Att välja innehållshanteringssystem

Denna funktion har många namn, ett vanligt använt CMS som står för Content management system. Kortfattat kan man säga att ett innehållshanteringssystem ska hjälpa dig att hantera och publicera olika typer av innehåll på nätet.  Det finns framförallt två stora som är verksamma nu, det är WordPress och Joomla. Nedan följer en beskrivning av bägge och även skillnaden mellan dem. Allt för att underlätta för dig när du ska välja, vilken som egentligen är bäst beror helt på vad du är ute efter. Mer om det kommer sen.

Tack vare detta verktyg kan man på ett enkelt sätt lägga till bilder, innehåll, länkar, texter och annat till sin blogg eller hemsida. Just WordPress används flitigt på bloggar idag men funkar självklart även till andra hemsidor. Även om du har noll koll på kodning och stilmallar kan du enkelt starta en hemsida, designa den efter egen önskan och få till en schysst layout, enbart genom att använda kodningar och öppna källkoder som du kan ladda ner gratis från WordPress. Funktionen är alltså helt gratis att använda och du får ändra koderna och anpassa dem till dig hur du vill. Det är även tillåtet med spridning.

På WordPress behöver man plug-ins för att kunna ta del av alla funktioner, det är ett insticksprogram som är utmärkt för dig som inte är jättebra på kodning själv. Andra användare kan då lägga upp dessa kodningar (plug-ins) på WordPress sidan så du enkelt kan använda dem. Självklart funkar WordPress även utan plug-ins men tack vare dem kan du ta del av mer intressanta och lite mer avancerade funktioner.

Joomla har funnits i sin nya version i cirka 7 år, men har redan hunnit bli mycket populärt. Med hjälp av verktyget kan man ändra hela utseendet på hemsidan, utan att innehållet förändras eller blir lidande. En fördel är att det kan göras från vilken dator som helst, allt som krävs är internetuppkoppling så det är väldigt flexibelt. Joomla är, precis som WordPress, helt gratis och har många moduler och mallar (för utseendet på hemsidan) som kan användas helt fritt även dem.

Det finns även en funktion som heter JoomFish som hanterar flera språk vilket underlättar, eller nästan är ett måste, om man vill internationalisera sin sida.

Skillnaderna mellan dessa två.

Som sagt så är båda dessa verktyg bra och underlättande vid design av din sida. De är båda gratis vilket är ett stort plus. Den största skillnaden är enkelheten som finns hos WordPress, det är otroligt enkelt att använda även för nybörjaren och kräver inga speciella datakunskaper. Dock är utbudet hos Joomla bredare och större och kan ge ”häftigare” utseende, men då är dessa också mer komplicerade.
Affiliator.se
WordPress använder sig ju även av dessa plug-ins för att kunna ta del av alla häftiga funktioner. Det kan verka krångligt för dem som inte är så vana.

Sammanfattningsvis kan man dock säga att WordPress är enklare att komma igång med och använda sig av medan Joomla har bredare utbud men är något mer komplicerat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *