Välj domännamn till din hemsida

Ett domännamn är alltså namnet på din webbsida, vad den ska heta. Det är inte så enkelt som man kan tro att välja. Det representerar dig, eller ditt företag, på internet och är det första människor lägger märke till när de går in på sidan. Det finns vissa tips vid val av namn, se denna lilla guide här:
Space2u

  • Ta inte ett för långt namn. Under 10 tecken är det optimala. Dock ska det vara ett namn som är vettigt, inte bara massa bokstäver i konstig kombination till exempel. Kom ihåg att det ska vara lätt att komma ihåg ert namn och hitta tillbaka till sidan.
  • Välj en bra toppdomän. Det är alltså hur namnet slutar, i Sverige kan det vara bra att ha .com eller .se. De är lättast att komma ihåg. Finns många fler som slutar med andra bokstäver men risken finns att folk glömmer bort det och istället skriver .se och då hamnar fel eller inte hittar sidan, även om första delen av namnet stämmer.
  • Det ska stavas som det låter. Orden ska vara lätta att uttala och det ska inte vara några oklarheter hur det stavas. Om du väljer svårstavade ord eller svår böjning etc så är risken stor att det blir problem. Även folk som inte har svenska som modersmål ska ha lätt att hitta till er sida så försök välja ett lättstavat namn.
  • Undvik missförstånd genom att tänka till lite extra innan. Säg namnet högt, låter det konstigt? Om domännamnet innehåller flera ord, är det tydligt var orden slutar och var nästa börjar? Sök även om det finns något väldigt liknande namn som det är lätt att förväxla ert tänkta namn med, i så fall kanske det är bättre att ta något som är mer eget.
  • Nyckelord i domännamnet. Det är väldigt vanligt att företag använder sig av ord som beskriver dess område i sitt domännamn. Dels för att besökaren vet redan när de skriver in webbadressen vad de kan vänta sig, men även att det underlättar vid sökmotoroptimering och kan vara en bra fördel.

Det finns även vissa saker man bör undvika i domännamnet. Att använda sig av siffror är okej så länge det inte är alltför många, men det kan gärna skippas helt. Att använda sig av bindestreck för att skilja på orden kan vara bra sett till sökoptimeringsmöjligheter, men man bör också vara lite försiktig med då det lätt ser förvirrande och konstigt ut.


Även om det är tillåtet att numera ha domännamn som slutar med .se och ändå innehåller å, ä, ö så kan det vara bra att undvika det ändå, speciellt om man sysslar med en verksamhet som vill internationaliseras.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *